Kdoule: Zapomenutý poklad české kuchyně?
Kdoule: Zapomenutý poklad
Kdoule je takové zvláštní ovoce - voní nádherně, ale když ji ochutnáte, překvapí vás svou trpkostí. Přesto z ní můžete vykouzlit spoustu dobrot. Dřív ji naše babičky běžně používaly v kuchyni, i když dnes už ji potkáte spíš vzácně. Dá se z ní připravit leccos - od sladkých dobrot až po pikantní přílohy k masu. Když se z kdoulí uvaří zavařenina nebo kompot, hned se mi vybaví dětství u babičky. A to kdoulové želé? To je naprostá lahůdka - nejen že krásně vypadá, ale skvěle doplní třeba sýrové prkénko nebo domácí paštiku. Úplně nejlepší je ale podle mě kdoulová marmeláda. Tu si můžete namazat na palačinky, dát do buchet, nebo si ji jen tak vychutnat na čerstvém rohlíku. A víte, co je na kdouli super? Nemusíte z ní dělat jen sladkosti. Skvěle se hodí i k masu - zkuste třeba kdoulové chutney k vepřové pečínce nebo si s ní ochutit omáčku k hovězímu. To je pak teprve pochoutka!
Původ a historie kdoulí
Kdoule je fascinující ovoce, které vás okouzlí svou podmanivou vůní a jedinečnou chutí, v níž se snoubí sladkost s jemnou trpkostí. Tahle zajímavá rostlina k nám původně přicestovala z dalekého Kavkazu a Íránu, odkud se postupně rozšířila do zahrad po celém světě. Ve starověkém Řecku a Římě si kdouli nesmírně vážili - nejen kvůli její chuti, ale i blahodárným účinkům na zdraví. Tehdy z ní připravovali lahodné dezerty a nápoje, a dokonce ji přidávali k masu pro zvýraznění chuti. Staří Řekové ji považovali za symbol lásky a plodnosti, často ji spojovali s krásnou bohyní Afroditou. V době středověku se kdoule zabydlela v klášterních zahradách, kde mniši objevovali nové způsoby jejího využití v kuchyni. Oblíbené byly především domácí zavařeniny, voňavé rosoly, kompoty a pečené kdoule. I dnes si toto výjimečné ovoce nachází cestu do našich kuchyní, kde se uplatňuje jak v moderních receptech, tak v těch tradičních.
Vzhled a odrůdy kdoulí
Znáte kdouli? To je takový zajímavý strom nebo keř, co nám dává nádherně voňavé ovoce. Jeho plody jsou tak trochu zvláštní - někdy vypadají jako jablka, jindy zase jako hrušky. Podle toho, jakou odrůdu máte, můžou být světle žluté nebo i tmavě zelené. Na první pohled vás zaujme jejich hrubá slupka a když je ochutnáte syrové, překvapí vás jejich tuhé a trpké maso - proto je taky nikdo jen tak nejí. V zahradnictvích najdete spoustu různých druhů. Třeba taková 'Vranja', ta má krásné velké žluté plody, nebo 'Champion' s oranžovým zbarvením, no a 'Portugalská' zase připomíná svým tvarem hrušku. Nejlepší je kdoule tepelně upravit - můžete z ní udělat báječnou marmeládu, kompot nebo třeba želé. A když ji přidáte do buchet nebo koláčů, dodá jim úplně jedinečnou chuť a vůni, kterou nikde jinde nenajdete.
Nutriční hodnota a benefity
Tenhle žlutý poklad, kterému se říká kdoule, má v sobě víc, než byste čekali. Je to taková nenápadná kráska našich zahrad, která ale stojí za pozornost. Když se do ní zakousnete, potěší vás nejen její specifická chuť, ale hlavně spousta zdraví prospěšných látek. Kdoule je doslova nabitá vitamínem C, který nám pomáhá bojovat s bacily a udržuje naše tělo v kondici. Béčkové vitamíny v ní obsažené zase dělají dobře našim nervům a pomáhají tělu správně fungovat. A to není všechno - tahle šikovná rostlinka v sobě ukrývá i spoustu důležitých minerálů. Draslík pro zdravé srdíčko, vápník pro silné kosti a železo pro červené krvinky. Když k tomu přidáme vlákninu, která pomáhá našemu zažívání a hlídá hladinu cholesterolu, a fakt, že má minimum kalorií, máme tu opravdu skvělého pomocníka pro naše zdraví.
Kdoule v kuchyni: Možnosti využití
Když přijde řeč na kdoule, otevírá se před námi celý svět kulinářských možností. Tahle voňavá kráska se skvěle uplatní jak ve sladké, tak slané kuchyni. Nejčastěji z ní připravíme kdoulový kompot, který pak můžeme proměnit v lahodné koláče, nadýchané buchty nebo šťavnatou náplň do palačinek. Kdoule si navíc báječně rozumí s masem, především s vepřovým a skopovým. Ať už jako chutney, omáčka nebo pečená příloha, vždycky dodá jídlu ten správný šmrnc. Mezi mlsouny je oblíbená kdoulová pasta z rozvařených a propasírovaných plodů. Její rubínová barva a vysoký obsah pektinu z ní dělají skvělou pomazánku, přísadu do dezertů nebo zdravou dobrotu jen tak na mlsání. Kdoule můžete také usušit jako křížaly. A pro dospělé gurmány se z nich dá vyrobit výtečný likér. Ať už si z kdoulí připravíte cokoliv, jejich nezaměnitelná chuť a vůně vás nikdy nezklamou.
Recept: Kdoulový kompot s hřebíčkem
Kdoule jsou úžasné ovoce, které si zamilujete pro jeho nezaměnitelnou vůni a příjemně nakyslou chuť. Právě z nich si můžete připravit báječný domácí kompot, který provoní váš byt podmanivou vůní hřebíčku. Pro přípravu si nachystejte kilo kdoulí, půl kila cukru, čtyři hřebíčky a litr vody. Ovoce pečlivě oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky - nejlépe čtvrtky nebo osminky. V hrnci si připravte sladký nálev z vody, cukru a hřebíčku, do kterého vložíte připravené kdoule. Vařte je, dokud nezměknou. Lahodný kompot pak nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčkem a nechte v klidu vychladnout. Tenhle voňavý kdoulový kompot si můžete vychutnat samotný nebo ho použít jako přílohu k masu, zamíchat do jogurtu či ozvláštnit jím různé dezerty. Hřebíček mu dodává nádhernou kořeněnou vůni a chuť. Máte-li rádi sladší, nebojte se přisypat trochu cukru navíc.
Tipy pro výběr a skladování
Když vybíráte kdoule, sáhněte po těch, co jsou pěkně tuhé a těžké v ruce. Měly by vonět a mít krásně lesklou slupku bez jakýchkoliv modřin nebo poškození. Podle odrůdy můžou být žluté nebo pěkně zelené - obojí je v pořádku, pokud jsou zralé. Rozhodně neberte ty, co jsou na dotek měkké, mají scvrklou slupku nebo hnědé flíčky. Doma je nejlíp uložit někam do chladu a sucha, kde dobře proudí vzduch. Když je necháte při běžné teplotě v bytě, vydrží pár dní čerstvé. V lednici se dají skladovat klidně dva týdny. Pokud chcete kdoule uchovat na delší dobu, zkuste je zavařit, usušit nebo z nich uvařit voňavý džem či kompot. A věděli jste, že se skvěle hodí i do slaných jídel? Báječně se doplňují třeba s vepřovým nebo jehněčím masem.
| Vlastnost | Kdoule | Jablko |
|---|---|---|
| Chuť (syrová) | Trpká, svíravá | Sladká, kyselá |
| Použití | Marmelády, želé | Přímá konzumace, koláče |
Zajímavosti o kdoulích
Voňavé kdoule, to zlatavé ovoce našich babiček, v sobě ukrývá kouzlo dávných časů. Málokdo ví, že tyhle žluté krásky nemůžeme jen tak utrhnout a sníst. Teprve když je zahřejeme, promění se jejich tuhá dužina v lahodnou pochoutku plnou vůní a chutí. Z kdoulí pak můžeme vykouzlit ty nejlepší domácí dobroty - voňavé zavařeniny, sladké marmelády nebo průzračné želé. Jejich jedinečná chuť dokáže ozvláštnit jak šťavnaté maso, tak i nadýchané moučníky a báječné koláče. A víte, co je na kdoulích nejzajímavější? Tradiční kdoulový sýr vlastně vůbec není sýr! Je to jen šťavnatá dužina kdoulí, povařená s cukrem a citronem do podoby voňavého želé.
Kdoule v kosmetice a zdraví
Kdoule, tahle úžasná voňavá královna podzimu s hrbolatou slupkou, není jen tak ledajaké ovoce do spíže. Už naši předkové ve starém Řecku věděli, že je to hotový poklad pro krásu. Tahle žlutá krasavice je doslova napěchovaná vitamíny A, B a C, antioxidanty a tříslovinami. Proto umí tak skvěle stahovat póry, zklidňovat podrážděnou pokožku a báječně hydratovat. Když si uděláte pleťovou masku z čerstvé kdoulové šťávy, vaše pleť bude zářit jako nikdy předtím - méně mastná, s menšími póry a jednotným tónem. A co teprve vlasy! Stačí je propláchnout kdoulovým odvarem a rázem jsou hebké jako hedvábí a lesklé jako zrcadlo. Kdoule je prostě takový malý zázrak přírody pro naši krásu a zdraví. Ať už si z ní upečete voňavý koláč, uvaříte sladkou marmeládu nebo vytvoříte vlastní přírodní kosmetiku, vaše tělo vám za to bude neskutečně vděčné.
Publikováno: 23. 11. 2025
Kategorie: zahrada